Limbajul secret al matematicii

Bine ai revenit,

Astazi vreau sa vorbim putin despre formularea problemelor de matematica din manualele scolare.

La exercitii e simplu, se vad clar numerele si semnele matematice. Ce te faci insa cu problemele, unde intalnesti exprimari abstracte de tipul ˝depaseste cu˝, ˝creste cu˝, ˝se reduce cu˝, ˝se elimina din˝, ˝se multiplica de n ori˝,˝se repeta de n ori˝, ˝se divizeaza in n parti˝, ˝se descompune in˝ etc. Unele dintre ele sunt greu de asociat cu operatiile matematice si daca nu se inteleg bine cerintele problemei, rezolvarea devine dificila.

Cum ai putea sa-i faci pe copii sa le inteleaga mai usor ? Am o idee 🙂 :

Daca le spui micutilor ca matematica are un… limbaj secret… iar ei sunt… spionii care au misiunea sa-l descifreze? E o provocare, pe care o vor accepta cu placere, pentru ca procesul de invatare are loc ca o joaca. Ii poti ajuta, alcatuind impreuna, un … Dictionar de termeni secreti, pe care sa il foloseasca pentru decodarea problemelor, si ar putea sa arate astfel:

“Depaseste cu.., se aduga la.., e mai mare cu.., creste cu…, are in plus.., suma lor.., au impreuna….reprezinta operatia de Adunare

Se diminueaza cu.., se scoate din.., scade cu.., e mai mic cu.., se reduce cu.., se ia din.., diferenta dintre….reprezinta operatia de Scadere

Se multiplica de n ori.., se repeta de n ori.., e de n ori mai mare.., dublul numarului.., triplul numarului….reprezinta operatia de Inmultire

Se divizeaza in n parti.., se descompune in.., se imparte in.., se imparte la.., jumatate din.., un sfert din…reprezinta operatia de Impartire”

De cate ori au o problema de rezolvat, le dai sa consulte dictionarul, pe care il completezi cu fiecare noua exprimare gasita, in categoria corespunzatoare. Odata inteleasa problema, totul se reduce la rezolvarea unei operatii matematice.

Incearca, in acelasi timp, sa folosesti limbajul secret si in afara lectiilor. La masa, de exemplu:” iti pun cu 2 linguri mai putine cereale decat mi-am pus mie?” sau  “astazi mananci doar jumatate din ciocolata!”, la joaca: “eu am cu 3 mai multe carti decat tine”, la cumparaturi: “cumparam de 2 ori mai multe portocale decat ieri?”…

61198714

In scurt timp nu vor mai avea nevoie de dictionar, iar rezolvarea fiecarei probleme va fi perceputa ca o victorie. Odata insusit limbajul acesta,poti sa ii ridici la rangul de Spioni Sefi ai matematicii, pentru  ca aceasta nu va mai avea nici un secret pentru ei :).

Iti urez succes si iti astept cu drag parerile,

Florentina

email
Ti-a placut acest articol?

Iti doresti sa ai acces permanent la o metoda atractiva de explicare a matematicii? Aboneaza-te si vei primi periodic articole noi!