Povestea buburuzelor

 

Bine ai revenit,

Despre ce crezi ca iti povestesc astazi?

Dintre subiectele propuse de voi am ales unul foarte interesant. M-a rugat un tatic devotat sa scriu despre … criteriile de divizibilitate :). Nu a fost usor, crede-ma, dar a iesit o poveste draguta … Povestea buburuzelor:

A fost odata, ca niciodata, un loc minunat, cu multe flori colorate, cu soare cald si adieri blande de vant, locuit de… buburuze.

Erau toate la fel: vesele, muncitoare, saritoare, dar si diferite, prin … ghicesti? …culoarea si numarul de buline de pe spate šŸ™‚

Fotogafii-buburuze-Alejandro-Ferrer-Ruiz07

Munceau ele munceau, dar in timpul liber, ce sa faca? S-au intalnit, s-au gandit si au decis sa-si faca niste … cluburi, in care sa se intalneasca, sa stea de vorba si sa se distreze.

Dar trebuia gandita o regula de intrare: unele au propus sa se grupeze dupa culoare – erau buburuze rosii, portocalii si negre. Cele rosii, care erau si cele mai multe, au strigat bucuroase ĖDA!!! Nu vrem buburuze negre in clubul nostru!Ė. S-a starnit imediat o discutie aprinsa: buburuzele negre le acuzau pe cele rosii ca incearca sa le dea deoparte din viata publica, cele portocalii se straduiau sa impace ambele tabere explicand ca asta nu poate fi un criteriu valabil, pentru ca orice creatura, indiferent de culoare, e la fel de frumoasa si valoroasa!

Era un haos total, se vorbea din ce mai tare, incepusera chiar sa se imbranceasca, pana cand o buburuza portocalie a strigat solutia salvatoare: se vor grupa dupa numarul bulinelor de pe spate! S-au uitat buburuzele rosii la cele negre, cele negre la cele rosii, apoi unele la spatele celorlalte, si-au numarat bulinele si s-au declarat multumite: se vor grupa dupa cate puncte au pe aripi!

buburuze7

A luat prima data nastere Clubul Numerelor Pare, unde puteau intra buburuzele ce aveau numar cu sot de buline (deci care se imparte la 2). Erau foarte multe cele care doreau sa intre si se potriveau profilului, asa ca s-a decis sa se mai deschida inca doua, asemanatoare: Clubul Patratic – (totalul bulinelor se imparte la 4, de 2 ori la 2, deci numarul format din ultimele doua cifre trebuie sa se imparta la 4) si Clubul Optimilor (se impart la 8, de 3 ori la 2, deci numarul format din ultimele trei cifre se imparte la 8 ).

Ā Dar cele cu numar impar unde sa mearga??

Ā S-au gandit ele si au decis sa faca un alt club, Clubul Tertilor, unde puteau intra cele care aveau buline ce se pot grupa cate 3. Era destul de aglomerat la usa clubului, iar buburuzele erau din ce in ce mai nerabdatoare…Era nevoie de o noua regula de filtrare, mai rapida, asa ca, o buburuza mai isteata a observat ca daca aduna cifrele numarului total de buline, iar numarul obtinut se imparte la 3, atunci si numarul initial se imparte la 3. Si, ca sa se poata grupa si mai bine, s-a infiintat Gasca Noua, unde puteau intra cele la care numarul de buline se impartea la 9 ( tot buburuza cea isteata a vazut ca se poate aplica aceeasi regula: daca suma cifrelor se imparte la 9, atunci si numarulĀ  se imparte la 9).

Iar cele care aveau buline ce se puteau grupa cate 6, au descoperit ca pot intra in doua cluburi: si in Clubul numerelor Pare si in cel al Tertilor, ti-ai dat seama de ce – numarul punctelor se imparte si la 2 si la 3, ce norocoase! šŸ™‚

Dar tot au mai ramas buburuze care nu puteau intra nicaieri…asa ca s-au adunat, au calculat si au mai gasit o varianta: Clubul Cincimilor, adica Ā al celor a caror buline se pot grupa cate 5. Cum sa poata socoti mai usor? A fost evident imediat ca toate buburuzele a caror numere de puncte se termina in 0 sau 5, pot intra in clubul asta. Si ca sa fie si mai aproape intre ele, cele care aveau ultima cifra 0 au format Fratia Zecilor.

Seara de seara, buburuzele isi lustruiau aripile, se parfumau putin, si plecau in zbor spre locul de intalnire al grupului din care faceau parte…Si se incingea o veselie…muzica si rasetele de buna dispozitie pluteau in aer, ca niste sfere pline de energie…

Si inca mai erau buburuze ramase in afara…cele mai multe aveau cate 7 puncte pe aripi, dar erau si cu 11, 13, 17… Si stateau necajite pe iarba buburuzele…pentru ca au batut la toate portile si nu s-au incadrat nicaieri…locul lor nu era in nici unul din cluburile suratelor…Se simteau unice si neintelese, asa ca au hotarat impreuna sa formeze un grup cu proprietati speciale, care sa le cuprinda pe toate. In clubul asta nou se va citi foarte mult, se va discuta despre viata, despre bine si rau si mai ales vor incerca sa afle ce se afla dincolo de ceea ce cunosc. Sa fii deosebit de ceilalti e un privilegiu, pentru ca poti sa-ti explorezi si sa-ti cunosti si mai bine lumea interioara atat de bogata! Ai idee cum s-ar putea chema clubul lor?

Sa recapitulam ce am invatat astazi:

Criteriul de divizibilitate cu 2
Un nr. este divizibil cu 2 daca ultima sa cifra este para.
Nr. care sunt divizibile cu 2 se numesc nr.pare.

Criteriul de divizibilitate cu 4
Un nr.este divizibil cu 4,daca nr.format de ultimele sale 2 cifre este divizibil cu 4.

Criteriul de divizibilitate cu 8
Un nr.este divizibil cu 8,atunci cand nr.format de ultimele sale 3 cifre este divizibil cu 8.

Criteriul de divizibilitate cu 3
Un nr.este divizibil cu 3,daca suma cifrelor sale este un nr.divizibil cu 3.

Criteriul de divizibilitate cu 9
Un nr.este divizibil cu 9,daca suma cifrelor sale este divizibila cu 9.

Criteriul de divizibilitate cu 6
Un nr. este divizibil cu 6,daca este divizibil cu 2 si cu 3.

Criteriul de divizibilitate cu 5
Un nr. este divizibil cu 5 daca ultima sa cifra este 0 sau 5.

Criteriul de divizibilitate cu o putere a lui 10
Un nr. este divizibil cu o putere a lui 10,daca ultimele sale n cifre sunt zerouri.

A fost usor, nu-i asa?

Lasa-mi un comentariu si spune-mi daca ti-a placut povestea si daca banuiesti cum se va numi clubul buburuzelor speciale,

Te astept cu drag, cu noi povesti despre matematica,

Florentina

email
Ti-a placut acest articol?

Iti doresti sa ai acces permanent la o metoda atractiva de explicare a matematicii? Aboneaza-te si vei primi periodic articole noi!