Povestea castelului din padure

Bine ai revenit!

Ti-era dor de o poveste?

Stai sa vezi cum am gasit subiectul: primesc un mesaj pe facebook, de la o prietena “Ajuta-ma, te rog! Am ajuns la fractii  si ne-am incurcat! Cum sa-i explic sa adune un sfert cu doua treimi???”.

Hmmm…. grea misiune pentru mine! Nu-mi venea nici o idee…ma gandeam: trebuie sa gasesc un intreg format din mai multe obiecte identice, cum ar fi o cutie cu creioane colorate, sau sa gasesc un obiect care sa poate fi taiat in mai multe parti egale,  ca de exemplu, tortul de la ziua mea :). Dar asta ar insemna sa va vorbesc despre aniversare, si nu ar fi la fel de interesant ca… povestea castelului din padure (am ales prima varianta).

A fost odata, ca niciodata, intr-un sat de munte, un padurar, care isi crestea singur cei doi baieti: Alex si Filip. Cum toata ziua era plecat cu treaba, copiii se jucau prin padure, cu ce aveau la indemana: pietre, frunze, ghinde, crengi, fructe…

Si era o lume de basm acolo: vantul fluiera printre crengi, soarele facea cu ochiul din luminis, pasarile cantau in cor, florile dansau, caprioarele adulmecau aerul curioase…iar ei simteau ca aveau la dispozitie un regat numai al lor. Dar… se poate regat, fara castel? NU, desigur, asa ca au decis sa-si contruiasca fiecare cate unul.

castel

Au plecat in cautare de materiale, au umblat cat au umblat, si nimic nu se potrivea cu ce aveau in minte. Se insera, iar ei se indepartasera destul de mult de casa, cand au gasit un copac lovit de fulger, cazut la pamant si uscat. Au inceput sa-i rupa crengile, le-au ales pe cele mai groase si le-au numarat: erau 24 de toate. Le-au impartit in mod egal si, fiecare cu jumatatea lui, a inceput sa-si contruiasca cetatea. Cate avea fiecare? 24:2=12 crengi

12084113318BQhDoAlex a luat patru crengi si a facut o baza dintr-un patrat apoi a pus peste asta inca un rand iar al treilea a devenit acoperisul (4 crengi x 3 randuri = 1 castel din 12 crengi)

Filip spune: “Eu vreau un turn!”, asa ca a luat 3 crengi si a facut o baza dintr-un tringhi, a pus inca doua randuri peste primul,  iar al patrulea a devenit acoperisul (3 crengi x 4 randuri=1 castel-turn din 12 crengi)

Au pus in varful fiecaruia cate o frunza de stejar in loc de steag,  si-au facut din lut cate o pecete, apoi si-au impartit regatul: Alex era stapan pe partea de sud a padurii si Filip pe cea de nord.

Cata fericire era in sufletul lor  cand s-au dus la culcare…aproape ca nu-si mai incapeau in piele de bucurie. Noaptea a trecut cu greu si, imediat ce s-a mijit de ziua, dupa plecarea tatalui lor, s-au imbracat si au plecat sa-si ia in stapanire castelele.

Dar…Vai!!! Peste noapte trecusera niste animale salbatice pe acolo si, din castelul lui Filip ramasese doar un sfert iar din cel al lui Alex doar doua treimi. S-au prabusit la pamant: cate lacrimi curse, cata dezamagire, cate vise spulberate…

Vantul le usca lacrimile si le sopti la ureche: sunteti frati, de ce trebuie sa va despartiti, chiar si in joaca? Ce e al unuia e si al celuilalt!

Atunci s-au ridicat, s-au privit in ochi, si-au dat mainile si au hotarat: vor face un singur castel!

Adunand crengile ramase, din sfertul lui Filip si cele doua treimi ale lui Alex, au inceput sa-l contruiasca, si mai lipsea doar una ca sa termine acoperisul. Cautand in jur, au vazut pecetile cazute asa ca le-au prins cu crengute verzi si flori, una de  alta, si au format un frontispiciu. Iata! castelul e gata, si e mult mai frumos ca inainte. E castelul din padure, iar regatul padurii are acum doi stapani: Alex si Filip.

Sa socotim:

Cate crengi i-au ramas lui Filip?

download crengi

 Cate i-au ramas lui Alex?

download.png2crengi

 8+3=11 crengi ramase in total.

Asadar:

download3

Cate crengi mai trebuiau ca sa termine castelul?

download4

Plecand de la exemplul meu,  incepe sa creezi povesti minunate pentru copilul tau, ajutandu-l sa inteleaga mai usor “misterul” fractiilor!

Iar daca imaginatia a plecat in vacanta, nu ramane decat … sa cumperi un tort :).

 

Despre ce alte operatii ai dori sa povestesc? Cu ce probleme te confrunti ?

Astept comentariile tale legate de subiectul de astazi si de intrebarile mele. Vreau sa stiu daca ti-a placut articolul, iar daca mai stii si alti parinti care s-ar bucura de ajutor, impartaseste-l si lor.

Te salut cu drag,

Florentina

email
Ti-a placut acest articol?

Iti doresti sa ai acces permanent la o metoda atractiva de explicare a matematicii? Aboneaza-te si vei primi periodic articole noi!