Povestea pescarului
Bine ai revenit,
M-a sunat ieri o prietena si mi-a spus ca fetita ei nu reuseste deloc sa inteleaga impartirea si nu stie cum sa-i explice altfel decat matematic. A descoperit ca nu exista o definitie clara a impartirii, fiind doar considerata operatia inversa inmultirii.
I-am sugerat ca, pentru a intelege mai usor, sa faca referire la modul de imparteala frateasca, de tipul una mie, una tie… si sa faca legatura cu o intamplare din lumea povestilor. Asa sigur ii va atrage atentia!
De exemplu, daca avem o operatie de tipul 20:3=?, o putem pune in poveste astfel:
A fost odata ca niciodata, intr-un sat de pescari, o familie saraca, ce traia doar din ceea ce reuseau sa prinda pe mare.
Intr-una din zile, tatal familiei, Isac, iese pe mare, ca de obicei. Arunca navodul, sta cateva ore si…nimic. Schimba locul si…tot nimic. Si-a spus: se mai intampla! O sa incerc si maine!
A doua zi isi lua sculele de pescuit si pleca dis-de-dimineata. Arunca navodul si….iar nimic. Incepu sa se ingrijoreze: oare ce s-a intamplat cu pestii? Trebuie sa incerc altfel! isi spuse.
Asa ca merse la fratii lui si, afland de la ei ca au avut aceleasi probleme, s-au decis sa-si uneasca fortele si sa iasa impreuna pe mare.
Asa ca si-au cusut navoadele unul de altul, formand unul mai mare, ca sa ajunga mai adanc in apa, au iesit cu totii pe mare si … s-au pus pe asteptat.
Marea era calma, nici un pic de vant, soarele stralucea si o liniste deplina se asternea incet, ca o vraja. Aproape ca atipisera asteptand, cand…au simtit ca se smuceste plasa. Au sarit cu totii bucurosi de prada, dar, cand au ridicat-o…era rupta si goala, doar cateva alge si scoici prinse in ochiuri. Orice ar fi fost prins in plasa….scapase…Vrand sa o curete, Isac lua algele si le inapoie marii, iar scoicile le arunca pe fundul barcii, gandind ca vor reusi sa incropeasca ceva de mancare din ele. Au reparat cum au putut navodul si l-au aruncat inapoi, cu speranta.
A trecut o ora, au trecut doua, trei, dar… nici o schimbare! Dezamagiti si flamanzi, s-au intors catre casa si au decis sa-si imparta scoicile, ca sa aiba ce manca.
Le-au adunat si le-au numarat: erau 20 de toate. Incercand una, sa vada daca era proaspata…SURPRIZA! Inauntru au gasit o perla uriasa! Le-au desfacut cu teama si nerabdare pe celelalte si…ce credeti?…toate aveau cate o perla alba, perfecta! Mare bucurie! Le-au asezat pe toate pe nisip si le-au privit cu respect si recunostinta. Iata, marea nu i-a uitat!
Isac inceput sa le imparta: una mie, una tie, una tie, astfel incat fiecare dintre cei 3 frati avea cate una, din nou – una mie, una tie … si tot asa pana cand nu s-au mai putut imparti in mod egal.
Sa vedem cate a primit fiecare si cate au ramas:
– La prima tura s-au dat 3 perle, la fiecare cate una. Au ramas 20-3= 17
– La a doua tura inca 3. Au ramas 17-3=14
– La a treia tura inca 3. Au ramas 14-3=11
– La a patra tura inca 3. Au ramas 11-3=8
– La a cincea tura inca 3. Au ramas 8-3=5
– La a sasea tura inca 3. Au ramas 5-3=2
Cate a primit fiecare? Cate ture au fost, adica 6.
Cate au ramas? Doua perle, ce nu au putut fi impartite in mod egal la cei trei frati. Cu acestea, au decis sa-si cumpere impreuna o barca mai mare, ca sa poate sa mearga mai departe de mal, si un navod mai rezistent :).
Asadar, 20:3=6 rest 2. Verificam: 6×3=18, 18+2=20.
Nu-i asa ca a fost distractiv?
Incepe chiar acum sa-ti pui imaginatia la treaba si sa creezi povesti pentru copilul tau, va intelege mult mai usor!
Astept comentariile tale, sa-mi spui daca ti-a placut povestea si daca ti se pare o metoda utila de invatare.
Ai incercat o astfel de poveste cu copilul tau? Si daca da, ce rezultate ai obtinut?
Ai si alte propuneri de subiecte?
Iti multumesc pentru raspuns,
Cu mult drag,
Florentina
Iti doresti sa ai acces permanent la o metoda atractiva de explicare a matematicii? Aboneaza-te si vei primi periodic articole noi!
apr. 14, 2013 @ 19:18:53
Este intr-adevar metoda cea mai eficiemta de a-i face pe cei mici sa inteleaga orice informatie noua. Din fericire baiatul meu care invata la scoala Waldorf are parte de un astfel de sistem de invatamant si rezultatele sunt minunate.
Corina Botez
ian. 18, 2013 @ 10:10:11
Asa le facem viata mai frumoasa si mai usor de inteles celor mici! Multumim!
Povestind matematica
ian. 18, 2013 @ 19:23:32
Cu mult drag, Corina! Daca o imbraci in straie de poveste, matematica devine chiar placuta, nu-i asa?
Zoia Zarnescu
ian. 14, 2013 @ 14:55:03
Florentina, minunata metoda de a invata pe micuti matematica.
M-am bucurat tare mult sa citesc povestea si in acelasi timp sa-mi aduc aminte ca, atunci cand era fiul meu in clasa a doua si avea de invatat o poezie am recurs si eu la altceva decat memorare mecanica.
Nu-i placea sa invete poezi, dar ii placea sa picteze. Asa ca am inceput sa desenam amandoi fiecare strofa din poezie.
Felicitari pentru site si pentru ce faci pentru copii si pentru parinti.
Multumesc
Povestind matematica
ian. 14, 2013 @ 18:54:54
Ma bucur Zoia, ca ti-a placut! Ca parinti, trebuie sa uzam de toate abilitatile noastre, pentru a le oferi oportunitatile de care au nevoie in viata! E pacat sa-si limiteze optiunile, doar pentru ca au impresia ca “nu sunt buni” la matematica…Chiar cred, ca pot sa asimileze orice notiune, atat timp cat are un “ambalaj” atractiv.
Mirela Nistor
ian. 14, 2013 @ 06:17:30
Ar fi minunat daca manualele de matematica ale celor mici ar arata putin mai atractive, asa cum reusesti tu sa faci sa fie matematica. Felicitari si nu te opri din scris. 🙂
Povestind matematica
ian. 14, 2013 @ 18:40:50
Multumesc, si poate ajung si acolo, la schimbarea manualelor , de ce nu? 🙂
Adda Sdm
ian. 13, 2013 @ 20:39:39
DOAMNE CIT IMI PLACE STILUL TAU DE A-I INVATA PE CEI MICI…
Ginette Biolan
ian. 13, 2013 @ 19:07:21
Copii (cei cere sunteti prietenii mei) cititi ipe site-ul acesta. Sunt povesti foarte frumoase pentru voi..
Dragi parinti – cei care aveti copii in primii ani de scoala, site-ul este pentru voi, dar si pentru copii vostri.Uite ca pot citi ceva frumos si util daca tot stau pe calculator.
Povestind matematica
ian. 13, 2013 @ 11:55:21
Cine are copii, rescrie experientele neplacute de la orele de matematica, invatand impreuna see you ei, intr-un alt mod, mai creativ.
Pisica Ion
ian. 13, 2013 @ 11:39:53
See you asa mod de invatare iti vine sa mergi iara la scoala.
Noua Vieti
ian. 13, 2013 @ 11:24:30
Dupa povestea asta, vreau si eu o perla, un navod o vasla…. 🙂
OK, lasand gluma la o parte, imi palce abordarea asta.