Povestea scrisorilor de la Mos Craciun

 

Bine ai revenit,

La newsletter-ul de la Povestea unei cetati ordonate, am primit urmatorul raspuns de la Eliza: ˝Draga Florentina, Demersul inedit pentru usurarea intelegerii rotunjirii este mai mult decat binevenit!

Pot deasemenea, sa punctez si dificultatea problemelor de aflare a restului, obtinut in urma unor operatii succesive de scadere.

Exemplu: Din cantitatea de 160 kg legume, s-au vandut in prima zi 80 kg, a doua zi 60 kg, iar restul a treia zi. Cate kg de legume au ramas pentru ziua a treia?

Elevii rezolva cu usurinta parcurgand metoda restului din rest. Procedeul celalalt, de adunare  a partilor vandute si apoi de a le scadea din totalul initial, il inteleg anevoios, iar de cele mai multe ori, cand il introduc, nu reusesc decat sa ii bulversez!

Ai vreo idee de remediere?˝

Pornind de la problema descrisa de Eliza , am construit Povestea scrisorilor de la Mos Craciun:

˝A fost odata ca niciodata, si inca mai exista, ascuns bine undeva la Polul Nord, orasul unui mos rotunjor, cu barba alba, vesel si iubitor de copii. Stii despre cine vorbesc?

Iti mai dau un indiciu: an de an, fiecare copil din lume ii scrie o scrisoare, cu ceea ce ar dori sa primeasca in noaptea de Craciun, daca a fost cuminte, bineinteles! Da, ai ghicit, e vorba despre Mos Craciun! 🙂

In orasul Mosului, primele luni ale anului sunt calme. Se face ordine si curatenie, se concep si se probeaza noile modele de masinute ori papusi, se aprovizioneaza magazia cu cele necesare ambalarii miliardelor de cadouri, ce vor fi trimise in noaptea de Craciun. Doar masina de jucarii merge tot timpul, pentru a face stocuri din cele mai cerute obiecte.

E, de regula, o perioada mai linistita, asa ca mare i-a fost mirarea Mosului cand a sosit posta cu 160 de scrisori de la copii.

˝Hm! S-au grabit, dragii de ei, ca sa fie siguri ca am timp sa le pregatesc darurile!˝

A inceput sa le citeasca: unul voia o masinuta rosie de pompieri, altul un catelus cu urechile lungi, o fetita isi dorea o papusa care vorbeste, alta o chitara roz. Era un baietel care il ruga foarte frumos sa-i aduca un fratior sau o fetita care voia ca Mosul s-o ajute pe mama ei sa se intoarca acasa, din tari straine, pentru ca-i era foarte dor de ea… Unele i-au starnit rasul, altele l-au emotionat pana la lacrimi.

mos

S-a hotarat sa le raspunda tuturor si a inceput sa scrie…

In prima zi a reusit sa raspunda la 80 de scrisori. ˝Oare cate au mai ramas?˝ se intreba Mosul. ˝Erau 160, am scris 80, deci mai am de scris 160-80=80 de scrisori. Inseamna ca reusesc sa le trimit maine˝ si-a spus el bucuros.

A doua zi, dis de dimineata, a fost chemat in graba, pentru ca se stricase ceva la masina de jucarii si toata lumea era foarte agitata. Elfii ingineri se tot foiau de colo-colo, cu creioanele dupa urechi socotind si trebaluind. Dupa cateva ore de truda, au reusit sa repare masina, asa ca Mosul s-a putut intoarce la biroul sau. Era tarziu deja, asa ca, oricat s-a straduit, a reusit sa scrie doar 60 de scrisori pana seara.

˝Cate mai raman pe maine, oare?˝ s-a intrebat. ˝Va fi ziua in care trebuie aprob noile modele de papusi, asa ca nu voi avea prea mult timp la dispozitie. Sa vedem, erau 80, am scris 60, deci mai raman 80-60=20 de scrisori. Ar trebui sa termin repede…˝

Uitandu-se pe birou, vazu ca teancul de plicuri se micsorase vizibil, mai erau doar cateva, nu ar fi ajuns pentru cele 20 de scrisori. ˝ Cum asa? Doar stiam ca sunt suficiente si aprovizionarea nu s-a facut inca…˝ Verifica lista cu rechizite si vazu ca fusesera, culmea, exact 160 de plicuri. ˝Am scris 80 in prima zi si 60 in a doua, deci 80 + 60= 140 in total, ar fi trebuit sa ramana asadar 160-140=20 de plicuri! Unde au disparut?˝

Usor iritat, incepu sa cotrobaie pe birou si… nimic. Ii veni o idee, se apleca si se uita sub birou: uite-le, acolo s-au ascuns! Le aduna pe toate si le numara, erau intr-adevar 20. ˝Ce bine!˝ rasufla usurat, ˝copiii vor avea o surpriza placuta!˝

Isi puse scufia rosie de noapte, se baga sub patura si adormi zambind. A visat toata noaptea copii sarind in sus de bucurie si fericiti, pentru ca au primit in noaptea de Craciun exact ce si-au dorit: o masinuta, o papusa, vestea venirii pe lume a unui fratior sau… intoarcerea acasa a mamei.˝

Daca iti doresti suficient de mult si crezi cu toata puterea, Mos Craciun iti poate indeplini orice vis! Ce ti-ai dori sa primesti anul asta?

Raspunde-mi printr-un comentariu la intrebare si daca ti-a placut povestea, stii ce ai de facut: like si share!

Iti multumesc si te imbratisez cu drag,

Florentina

email