Povestea semintei fermecate

Bine ai revenit !

Iti impartasesc cu drag o noua poveste, despre inmultire. E important sa se inteleaga ca inmultirea e doar o adunare repetata.

Sa presupunem ca avem o operatie de tipul: 7×3=? Cum ar suna povestea noastra?

A fost odata, ca niciodata, un tanar sarman, care statea la marginea unei cetati infloritoare. Traia doar din ce crestea pe o bucatica de pamant de langa casa, de care se ocupa cu daruire, ca de copilul lui. Ii vorbea tot timpul, o uda, ii smulgea buruienile si, tocmai de aceea, avea cele mai frumoase flori si cele mai gustoase legume.

Intr-o zi, pe la pranz, obosit dupa lucru, s-a asezat sa manance la umbra unui copac. Tocmai atunci trecea pe acolo un batran, in drum spre cetate. Pentru ca parea obosit si flamand, tanarul l-a invitat sa se odihneasca langa el, i-a dat o cana cu apa si i-a oferit o bucatica de paine.

Batranul i-a multumit, si, inainte de a pleca, i-a dat ca rasplata o samanta, fermecata, dupa spusele lui . I-a zis asa: va creste o floare minunata, cea mai frumoasa din lume, cu un curcubeu de culori si mirosul cel mai dulce, dar doar daca o vei uda de 3 ori pe zi cate 7 picaturi, apoi, toate odata dimineata, timp de 5 zile.

1714761

Tanarul s-a bucurat mult de dar, insa, gandindu-se mai bine, s-a intrebat: oare cate picaturi trebuie sa pun intr-o zi? Sa-l ajutam!

Vom folosi intai metoda vizuala:

7 picaturi, de 3 ori – le reprezentam astfel

()()()()()()()+()()()()()()()+()()()()()()()=()()()()()()()()()()()()()()()()()()()()()

1 oara               a 2-a oara         a 3-a oara                                   in total

Vedem cum operatia de inmultire se transforma in una de adunare.

Numarand picaturile rezulta ca a trebuie sa puna 21 picaturi intr-o zi.

In cifre:

7×3=7+7+7=21

In acelasi mod, stiind ca in fiecare zi a pus 21 picaturi, cate picaturi va pune in total, dupa 5 zile ?

21×5=?

A fost usor, nu-i asa?

Te salut cu drag si astept cu interes comentariile si sugestiile tale,

Florentina

email
Ti-a placut acest articol?

Iti doresti sa ai acces permanent la o metoda atractiva de explicare a matematicii? Aboneaza-te si vei primi periodic articole noi!