Povestea unei case vrajite

 

Bine te-am regasit,

Printre provocarile pe care orele de matematica le aduc copiilor, am gasit una foarte interesanta: inversul, rasturnatul si opusul unui numar. Care sa fie oare? Tu le stii definitiile, fara sa le incurci?

Te voi ajuta sa le tii minte de acum inainte… trebuie doar sa citesti Povestea unei case vrajite ­čÖé

3profa-600x473

A fost odata, ca niciodata, un baietel foarte constiincios, care mergea cu drag la scoala in fiecare zi.┬áIntr-una din zile, la ora de matematica, a invatat despre opusul unui numar,┬á inversul si rasturnatul lui. Au inceput toate definitiile astea sa se invarteasca in mintea lui, ca un carusel, si sa-i dea o stare permanenta de ameteala. Care e inversul si care e opusul? Lucrurile nu erau foarte clare…

A adormit plin de ganduri, ingrijorat pentru testul de maine si a inceput sa viseze…

Se facea ca mergea catre casa, a deschis usa, si…ce sa vezi? Toate erau cu susul in jos! Pe tavan stateau masa, scaunele, mobila, iar pe podea…. lampa! I-a venit atunci in minte ca toate sunt INVERS…┬áce s-o fi intamplat oare?

Casă amenajată cu susul în jos

A inchis usa speriat, a scuturat din cap sa alunge orice urma de oboseala, apoi a deschis-o din nou. Hm! Mobila era la locul ei, pe podea, dar…era in pozitie RASTURNATA! Bucataria era in dreapta in loc de stanga, scara in stanga in loc de dreapta, usile se deschideau altfel, totul era ca in oglinda si nu era deloc in regula…

Iesi din casa si inchise iarasi usa. Cu teama si intrebandu-se ce surprize il mai asteapta, apasa usor pe clanta si pasi in interior… Parea ca toate lucrurile sunt la locul lor… si in pozitia corecta. Facu un tur prin toata casa si nu gasi nimic in neregula. Plin de bucurie si cu un zambet larg pe fata, se indrepta spre camera lui… cand isi vazu imaginea in oglinda de pe hol: fata lui exprima tristete, adica o emotie OPUSA fata de ceea ce traia de fapt. Ce ciudat!! Si se intrista pe loc, insa imaginea din oglinda ii raspunse cu un zambet larg….

oglinda

Isi acoperi ochii ca sa nu mai vada nimic, isi stranse pleoapele incercand sa alunge cosmarul si….S-A TREZIT.

Statea in pat, in camera lui, era dimineata… si se facuse vremea sa mearga la scoala! Si-a amintit de casa vrajita din visul lui… Nu a fost usor, insa acum stia exact, fara nici un dubiu, care e inversul, care opusul si care rasturnatul unui numar.

Se va intoarce de la scoala, cu siguranta, doar cu nota 10!

 

Sa recapitulam:

INVERSUL unui numar ab, adica ab/1 e 1/ ab (numaratorul devine numitor si invers)

RASTURNATUL lui ab e ba (cifrele rasturnate)

OPUSUL lui ab e ÔÇô ab (cu semn opus)

Te rog sa-mi raspunzi la cateva intrebari: care este opusul tristetii? dar inversul infinitului? iar rasturnatul ciclului vietii?

 Te imbratisez cu drag,

 Florentina

 

email
Ti-a placut acest articol?

Iti doresti sa ai acces permanent la o metoda atractiva de explicare a matematicii? Aboneaza-te si vei primi periodic articole noi!