Povestea vrajitorului

 

Bine ai revenit,

Ti-am promis ca iti scriu despre ce te preocupa acum, despre problemele cu care te confrunti chiar in acest moment.

Ieri, m-a rugat o cititoare, sa o ajut sa-i explice fetitei, cum se rezolva o ecuatie de gradul I cu o necunoscuta, de tipul:
a + 3 = 7.

A fost o adevarata provocare pentru mine, si simt ca i-am dat de capat :). Citeste cu atentie, ai si tu ceva de invatat din povestea vrajitorului:

BatranA fost odata, ca niciodata, un vrajitor vestit, peste 9 mari si 9 tari. Venea multa lume la el sa ceara ajutor si nu pleca nimeni nemultumit.

Copii speriati dupa nopti intregi de cosmaruri, tematori si nesiguri, ieseau senini si linistiti, dupa ce miroseau floarea magica de lavanda, adulti nefericiti, coplesiti de necazuri, plecau plini de incredere, dupa ce ascultau cuvintele magice (˝Fericirea sta in noi˝) si luau cu ei praf din cenusa pasarii Phoenix.

Batrani aplecati de boala, mergeau drept si fara teama, dupa ce primeau potiunea magica din Astragalus, femei triste si nemultumite de propria persoana, ieseau dansand, cu zambetul pe buze, dupa ce se priveau in oglinda magica a Increderii, barbati lipsiti de putere, ridicau fara probleme animalele cazute, dupa ce erau atinsi de pana magica de grifon.

Si era atat lume care astepta magia vrajitorului, stateau cu zilele, uneori si cu saptamanile pana sa fie vindecati… Vrajitorul nu mai dormea, abia mai manca, si era din ce in ce mai solicitat … asa ca s-a hotarat sa-si ia un ucenic, sa-l ajute.

Multi au fost cei care s-au bucurat cand s-a raspandit zvonul, dar nu stiau ca exista o proba anume, si numai cine o va trece, va avea onoarea sa-i stea alaturi. Unul cate unul, plecau dezamagiti tinerii, care venisera siguri ca vrajitorul ii va primi: cand auzeau ca trebuie sa treaca de un test, se gandeau ca trebuie sa fie foarte greu, asa ca renuntau …Dezamagit era si vrajitorul, vazand ca nici unul nu cuteaza macar sa incerce…

Cand aproape era hotarat sa renunte la idee, intra un sala un tanar, imbracat simplu, cu privirea directa si mers hotarat. Cand auzi de provocare, brusc i se luminara ochii a curiozitate : ˝Despre ce test este vorba?˝ intreba tanarul.

balantaVrajitorul il conduse in laboratorul sau si ii arata o cutie inchisa, asezata pe o balanta. ˝In cutie sunt cateva sticlute cu potiuni magice, toate la fel. Daca adaug inca 3, cantaresc cat 7 sticlute. Fara sa o deschizi, afla: cate sticlute sunt in cutie?  Ai la dispozitie tot ce se afla in aceasta camera˝.

Tanarul nu a stat prea mult pe ganduri: a pus deasupra cutiei 3 sticlute, a luat o cutie identica si a pus inauntru alte 7 sticlute de pe raft, apoi a asezat-o pe celelalt taler al balantei – era in echilibru. A luat cele 3 sticlute de deasupra cutiei  inchise, si apoi 3 din a doua – balanta era in echilibru. A numarat sticlutele ramase in a doua cutie – 4 si i-a spus vrajitorului: ˝sunt 4 sticlute in cutia inchisa!˝.

˝Sa verificam˝, spuse vrajitorul, ˝si daca ai dreptate, esti ucenicul meu!˝. A deschis cutia, a numarat sticlutele … erau exact 4!  L-a privit lung, cu admiratie si respect, l-a imbratisat si i-a soptit : ˝Bine ai venit alaturi de mine, fiul meu! Tie iti voi lasa mostenire toate cunostintele mele, esti singurul in stare sa le inteleaga!˝ 🙂

Sa scriem rezolvarea ecuatiei:

a + 3 = 7   / – 3   (scadem 3 din fiecare membru al ecuatiei)
a + 3 – 3 = 7 – 3
a + 0 = 7 – 3
a = 4

Proba:

4 + 3 = 7  Adevarat

Foarte simplu, nu-i asa?

Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa identifici o aplicatie a operatiei in viata reala. Dupa ce ai facut asta, brodezi in jurul ei o poveste simpla si totul devine foarte usor de inteles pentru cel mic, si chiar placut. Pregateste-te cu inca o poveste, sigur iti va cere sa-i mai spui una :).

Daca ti-a placut, trimite-o si altor parinti, care ar putea fi interesati, si nu uita sa-mi lasi un comentariu daca a dat rezultate povestea mea, sau povestea imaginata de tine.

Te astept cu drag sa revii,

Florentina

email
Ti-a placut acest articol?

Iti doresti sa ai acces permanent la o metoda atractiva de explicare a matematicii? Aboneaza-te si vei primi periodic articole noi!