Te lasi stapanit de manie?
Bine te-am regasit,
Astazi vreau sa vorbesc cu tine, despre manie. O intamplare din weekend m-a adus la concluzia ca mania trebuie educata, nu doar la copii ci si la parinti.
Zilele trecute, eram in fata laptopului, pregatita de lucru pentru site, cu mai multe pagini deschise, printre care un articol de dezvoltare personala si un video despre educatie. Simteam inspiratia ca imi da tarcoale si voiam s-o atrag cat mai repede :). Eram sigura ca va iesi un articol grozav…
La un moment dat, simt ca prind contur cateva idei, dau sa intind mana dupa ceva de scris, ca sa nu le pierd, cand, mi se posteaza in fata, Ioana, fetita mea, si imi spune pe un ton imperativ: ˝Am nevoie de laptop pentru lectii!˝, apoi ramane in picioare cu o atitudine foarte ferma, asteptand.
Cu un zgomot asurzitor s-au prabusit ideile mele, inspiratia a luat-o la fuga mancand pamantul si … m-a cuprins, pe loc, o furie irationala. Bineinteles ca i-am dat laptopul, bineinteles ca am inceput sa tip la ea si bineinteles ca ne-am certat timp de cateva minute.
De ce am reactionat asa? Poate pentru ca mi-am simtit spatiul propriu invadat, poate ca simteam ca e un moment bun pentru a scrie ceva, si nu voiam sa-l pierd, nici nu mai conteaza, pentru ca reactia mea a fost exagerata.
Dupa ce m-am calmat, am realizat ca in felul asta nu fac decat sa o indepartez, si de cate ori ar avea nevoie de ceva de la mine, s-ar gandi inainte la modul in care voi reactiona si se va teme, poate, s-o faca. Asa ca am provocat o discutie sincera, mi-am cerut scuze si i-am explicat de ce m-am enervat, apoi am stabilit impreuna un set de reguli, pentru a evita conflictele de genul asta. Iar in final, ne-am imbratisat! 🙂
Gandindu-ma la ce s-a intamplat, am realizat ca nimeni nu poate sa-ti citeasca gandurile, asa ca poti sa-ti explici cat mai calm pozitia si sa negociezi modalitatea cea mai buna de rezolvare a situatiei. De asemenea, daca ceri ceva, nu te astepta ca celalalt sa reactioneze imediat, sa lase totul balta ca sa-ti faca tie pe plac . In ambele situatii e nevoie de timp, pentru a te adapta la nevoile celuilalt. Iar in relatia cu copilul, trebuie sa-i arati permanent ca este iubit, acceptat, trebuie sa-i ceri scuze daca ai gresit, pentru ca doar asa poate invata sa ierte si sa ceara iertare.
˝Cel mai bun leac pentru manie este amanarea˝ spune Seneca, asa ca da-ti voie sa treci peste furie numarand pana la 10, respirand adanc si parasind pentru cateva minute incaperea, daca simti nevoia. Te vei simti mult mai bine daca vei reusi sa ramai calm, fara sa tipi, fara sa arunci cuvinte care ranesc, fara sa afectezi, intr-un mod iremediabil uneori, relatia cu copilul tau. Prin exemplul personal, vei reusi sa-l inveti cum sa-si stapaneasca propria furie.
Chiar daca poate fi neplacut, e bine sa ii permiti sa isi exprime mania verbal, daca asta simte. De ce? Pentru ca inseamna ca e pe cale sa-si stapaneasca mania cu mai multa maturitate. Daca nu-i dai voie sa faca asta, exista doar doua posibilitati: fie se manifesta comportamental, prin gesturi violente, fie isi reprima sentimentele, devenind pasiv-agresiv (si atunci hotaraste in subconstient ca va face exact contrariul a ceea ce se asteapta de la el). Nici una din situatii nu e de dorit si se poate preveni prin discutii deschise, prin iertare si mai ales prin umplerea rezervorului emotional al copilului. Daca se simte iubit, e mai cooperant si mai usor de educat.
“Parintii buni stau de vorba, parintii inteligenti dialogheaza ca intre prieteni” Augusto Cury
Tu cum reactionezi in astfel de situatii? Obisnuiesti sa dai frau liber maniei? Discuti cu copilul tau despre asta?
Lasa-mi mai jos un comentariu cu experientele tale ca parinte si modul in care ai reusit sa treci peste ele. Vreau sa invatam impreuna sa fim parinti inteligenti 🙂
Iar daca ti se pare important ce ai citit, trimite si altora; niciodata nu e prea tarziu sa contruiesti o punte catre copilul tau!
Cu drag,
Florentina
Iti doresti sa ai acces permanent la o metoda atractiva de explicare a matematicii? Aboneaza-te si vei primi periodic articole noi!
oct. 13, 2014 @ 14:09:11
Primul pas este să conştientizezi starea de mânie cât mai repede în cadrul relaţiilor cu copiii. Altfel, dacă îţi dai seama abia după ce s-a sfârşit "discuţia", înseamnă că poţi să încerci să o controlezi abia data viitoare. Îţi mai rămâne, însă, posibilitatea de a-i arăta copilului că-l iubeşti în ciuda diferenţelor care au condus la ceartă.
Tanase Mioara
oct. 10, 2013 @ 15:01:30
pe vremuri era mai usor see you educatia copilului dar acum au parintii nevoie de….ajutor! multumesc pentru sfaturile utile necesare mie ca viitoare… sper bunica!
apr. 19, 2013 @ 11:56:45
foarte utile sfaturile. M-am regasit in in articolul prezentat … voi incerca sa depasesc momentele de furie si sper sa pot imbunatati relatia mea cu baiatul meu (15 ani) din acest punct de vedere. Sper sa nu fie prea tarziu, dar cred ca inca il mai pot modela cu vorba buna si muuuulta iubire.
Cristina Chilcos
mart. 21, 2013 @ 20:34:05
Mi a placut mult ms.pup.
Povestind matematica
mart. 21, 2013 @ 20:34:05
Ma bucur mult, Cristina! Daca ai intrebari, stii unde ma gasesti 🙂
Iulia Pauliuc
mart. 21, 2013 @ 20:34:04
asa e trebuie foarte mult calm asa te poti si ai timp sa ti controlezi reactiile de moment mai bine te blochezi ptr 3 secunde timp an care gandesti cum urmeaza sa actionezi.
Povestind matematica
mart. 21, 2013 @ 20:34:04
Da, Iulia, e bine sa lasi furia sa treaca iar actiunea sa fie intotdeauna in beneficul copilului tau si al relatiei voastre. Stiu ca e greu, si eu am clacat de multe ori, dar am invatat sa ma controlez mai bine, sa cer iertare si rezultatele au aparut imediat. Acum am o relatie mult mai buna cu fetita mea, iar conflictele s-au redus ca frecventa, durata si intensitate. Tine minte ca intotdeauna copilul va reactiona ca o oglinda a ta, e foarte sensibil la emotii…daca esti agitata, va fi si el, daca esti vesela, va fi si el, daca tipi…evident, va tipa si el! Asa ca de tine depinde cum se va termina conflictul. Dupa ce va calmati, ii poti explica bineinteles, ce comportament al lui te-a suparat (fara a-l acuza direct de ceva) si ii vei sugera cum ti-ar fi placut sa reactioneze. Sper ca ti-am fost de ajutor 🙂
Daniela Ploscaru
feb. 13, 2013 @ 20:39:30
sunt niste sfaturi foarte bune si chiar aveam nevoie de ele… sper sa reusesc sa depasesc momentele de furie prin aceste metode , si sper sa pot imbunatati si relatia see you fetita mea , care are o fire vulcanica, suparacioasa, si mai ales puturoasa , atat la scris (are 5 ani si nu cunoaste decat cifrele de la 1 la 10 ) cat si in general…
Povestind matematica
feb. 13, 2013 @ 21:10:17
Succes, Daniela! Iar in ceea ce o priveste pe fetita ta, trebuie sa stii ca fiecare copil are ritmul lui de dezvoltare, iar cand va ajunge in colectivitate, la scoala, va fi stimulata sa invete si de competitivitatea dintre copii. Incearca sa o atragi prin joaca, prin povesti, fa-o sa se simta iubita si vei reusi s-o educi mult mai usor :). Daca mai ai intrebari, nu ezita sa-mi scrii, aici, sau pe email: povestindmatematica@yahoo.com
Maita Ionut
feb. 06, 2013 @ 08:40:28
Multumesc pentru sfaturi! Cum spune si Ana-Maria – trebuie sa repet de multe ori numaratoarea pana la 10 ca sa nu mai reactionez imediat.
Povestind matematica
feb. 06, 2013 @ 19:00:28
Ionut, gandeste-te asa: un comportament agresiv poate fi un strigat de ajutor, si atunci e un lucru pozitiv sa stii ca exista o problema. Prin dialog, poti afla despre ce e vorba. Si daca ai o atitudine prietenoasa, incepand cu a-ti recunoaste greselile, slabiciunile, celalalt va vedea in tine o persoana asemenea lui, cu rele si cu bune, nu un model de perfectiune.
Stefan Ana-Maria
feb. 06, 2013 @ 08:09:40
Imi plac ideile tale, si m-am regasit in articol in relatia see you fratele meu.F utile sfaturile pentu orice tip de relatie si conflict , dar personal , cred ca tre sa le repet de multe ori, eventual sa am postit-uri care sa imi aminteasca in acele momente cum este cel mai corect sa reactionez. Un articol util.Iti multumesc.
Povestind matematica
feb. 06, 2013 @ 18:50:52
Ma bucur ca ti-a folosit, Ana-Maria! Daca inca mai ai probleme, propune-ti in fiecare seara, inainte de culcare, sa fii mai toleranta, eventual scrie asta intr-un carnetel. A doua zi, analizeaza evenimentele, vezi cum ai reactionat, in ce context si fa-ti un plan pentru a te comporta mai bine data viitoare. Sau poti sa-ti alegi un obiect din camera, care iti place, si sa-ti concentrezi atentia asupra lui cand esti nervoasa, in timp ce respiri adanc si numeri pana la 10. Succes!